Dit is hoe je gezond door het leven gaat

 Dit is hoe je gezond door het leven gaat

Gezond eten, genoeg slapen, niet roken, genoeg bewegen: de meesten van ons weten wel wat goed voor je is. Maar dit doen en volhouden, dát is hele andere koek. De hamvraag is dan ook: hoe hou je gezond leven een leven lang vol? In dit artikel helpen we je op weg. We delen tips die je helpen om gezond te worden én te blijven. Ook vertellen we je wat je zorgverzekering voor je kan doen.

Volg een gratis leefstijlprogramma

Als je gezonder wil gaan leven, dan kan een leefstijlprogramma je daarbij helpen. Dit programma heet ook wel een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en wordt georganiseerd vanuit de overheid.

Onder bepaalde voorwaarden mag je meedoen aan dit programma. Bijvoorbeeld als je ouder dan 18 jaar bent en een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico hebt. Dit kan gelden voor mensen met overgewicht en diabetes type 2 (suikerziekte). En voor mensen met overgewicht en een hart- en vaatziekte.

De kosten voor GLI worden in bepaalde gevallen volledig vergoed door je ziektekostenverzekering. Om het programma te volgen heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig.

Gezonde gewoontes

Gezond leven is iets anders dan een maand lang op dieet gaan. Als je ook op de lange termijn de positieve effecten van gezonder leven wil voelen en zien, dan is het een kwestie van jezelf dagelijks gezondere gewoontes aanmeten.

Weet je niet waar te beginnen? Of wordt het je al snel allemaal te veel? Misschien helpen deze tips je dan:

●      Wees realistisch en geduldig: verwacht niet dat er binnen een week wonderen gaan gebeuren. Geef je geest en je lichaam minstens een jaar de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe, gezondere levensstijl.

●      Maak kleine stapjes: als je je leven van de ene op de andere dag omgooit, dan is de kans klein dat je dat lang gaat volhouden. De enige manier waarop het je gaat lukken is door steeds weer kleine aanpassingen te maken. Begin bijvoorbeeld eerst met meer groente en fruit eten. En focus je daarna pas op vaker bewegen, of op stoppen met roken. Als je elke dag kleine stapjes maakt, dan heb je aan het eind van het jaar een paar hele grote stappen gemaakt.

●      Wees niet bang om terug te vallen in je oude patroon: het is heel normaal om te zwichten voor een stuk taart terwijl je jezelf beloofd had dat niet meer te doen. Of om even minder gemotiveerd te zijn. Neem het jezelf niet kwalijk. Het belangrijkste is namelijk dat je de dag erna je goede voornemens weer oppakt. Al je harde werk gaat echt niet zomaar verloren als je een keertje de fout ingaat.

●      Hou het leuk: gezonder leven hoeft zeker niet suf te zijn! Wil je meer bewegen? Kies dan een workout of een sport die je op een leuke manier uitdaagt. Wil je gezonder eten maar chocoladekoekjes niet opgeven? Eet ze dan samen met een kommetje fruit en ongezouten noten. Zo maak je er meteen een voedzame snack van.

onlino

Related post